Tudjon meg mindet a herpeszről és kezeléséről

2453
HOZZÁSZÓLÁS:

A herpesz a nyálkahártya és a környező bőr vírus okozta fertőzése (Herpesz Simplex Vírus vagy HVS).herpesz-06

A herpesz terjedése

A vírus behatol nyálkahártya és a bőr sejtjeibe, ahol megsokszorozódik. Öt-tíz nap múlva a sejtek megduzzadnak és kirepednek, egy tipikus kitörést mutatva. Ezután a vírus az idegek végéig hatol, ahol beágyazódva inaktív marad.

A későbbiekben a vírus visszaereszkedhet a bőr felé, ahol elég gyakran visszaesést idéz elő. Az első rohamnak és a visszaesésnek kedvez a fáradtság, a stressz, a láz, a napfény és a helyi irritáció.

Az érintett személy nagyon fertőző a kitörés idején, melyben hemzseg a vírus, de kissé a hegesedés után is. A herpesz súlyos formái az immuszuppresszált egyéneket érintik (AIDS-vírushordozók, transzplantáltak).

A főtusz herpesz (újszülötti herpesz) révén, a vérrel, a placentával vagy a szülésnél hüvelyi úton fertőzött gyerek nagyon súlyos idegzavaroknak és agyvelőgyulladás kockázatának van kitéve; ez a helyzet általában császármetszés alkalmazásához vezet, és szükség szerint az újszülött sürgős kezelését indokolja.

Árulkodó jelek

A kitörés helyi égés és duzzanat érzésével kezdődik; ezután csokorban finom hólyagok (kiütési hólyagok) jelennek meg, melyek felfakadnak és nagyon fájdalmas, kis felmaródásoknak adnak helyet, melyek behegesednek. A visszaesések gyakran mérsékeltebbek.

A herpesz gyakran az ajkakon vagy az orrlyukak körül fordul elő; a hegesedés hat-tíz nap, de könnyen következik be visszaesés.

Igen gyakori a nemi szerv herpesze. A nőknél a menstruáció kedvez a kitörésnek, ami nagyon fájdalmas; a nemi szerv herpesze érinti a szeméremtestet (vulvát) és égő érzések kísérik a vizelésnél; ritkán kiterjed a hüvelyre, a méhnyakra, a gátra és a végbélnyílásra. A fájdalom nagyon megnehezíti a nőgyógyászati vizsgálatot. A hegesedés három-négy hetet vesz igénybe.

Férfiaknál a kitörés a makkot, a barázdát, a fityma bőrét és a vesszőt érinti. A hegesedés egy-két hét.

Mit kell tenni?

Az első rohamnál konzultáljunk az orvossal, mert a kezelés nagyon hatékony, ha igen korai. Visszaesésnél kezeljük már az eső tünetektől, hogy megpróbáljuk megakadályozni a rohamot.

Kerüljünk minden szájkontaktust (az újszülött csecsemőt is beleértve) vagy a szexuális érintkezést, bár a fájdalom nem is késztet erre. A későbbiekben védjük ajkainkat teljes napvédővel és használjunk óvszert rohamon kívül is.

Diagnózis és orvosi kezelés

A kezelés azonnal elkezdődik a vírus elleni tablettákkal és öt napig tart, összekötve egy vírus elleni krém helyi alkalmazásával; a kezelés annál hatásosabb, minél előbb kezdjük, ami a visszaesésekre is érvényes.

Nemi herpesz esetén az orvos megvizsgálja a néha elfertőződött sérüléseket. Mintát vesz a nemi szervekről a vírus és más csírák megvizsgálása érdekében, valamint szerológiai vizsgálatot kér, mert a fertőzés gyakran más betegségekhez is kapcsolódik (AIDS stb.). A betegnek azt javasolja, hogy partnere vagy partnerei szintén keressék fel az orvost.

2453
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39367
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]